Aktif Bank ve ICD Ortaklığında İslami Portföy Yönetim Şirketi Kuruluyor


Aktif Bank ve islami özel sektör kalkınma kuruluşu ICD, Türkiye'de islami portföy yönetimi alanında öncü rol oynayacak bir ortak girişim kurulması kararı aldı.


Aktif Bank ve İslami Özel Sektör Kalkınma Kuruluşu - ICD (Islamic Corporation for the Development of Private Sector) ortaklığında kurulacak İslami Portföy Yönetim Şirketi, farklı fonların kurulması, alanında profesyonel ve deneyimli bir ekip tarafından yönetilmesi ve yatırımcı kitlesine sunulmasına odaklanacak. ​


Türkiye'nin lider yatırım bankası Aktif Bank, faizsiz finans alanındaki başarılı faaliyetlerine bir yenisini ekleyerek İslam Kalkınma Bankası'na bağlı faaliyet gösteren İslam ülkelerinde özel sektörün kalkınması ve gelişmesi misyonunu üstlenen İslami Özel Sektör Kalkınma Kuruluşu - ICD ile Türkiye'deki İslami portföy yönetiminde öncü rol oynayacak bir ortak girişim kurulması kararı aldı. ICD ve Aktif Bank arasında başlayan ortaklık sonucunda, yeni bir İslami Portföy Yönetim Şirketi (PYŞ) kurulması planlanıyor.


 İslami Özel Sektör Kalkınma Kuruluşu – ICD'nin CEO'su Khaled Al-Aboodi, Aktif Bank Genel Müdürü Serdar Sümer ve Aktif Bank Kurumsal Bankacılık Genel Müdür Yardımcısı Erdal Güncan tarafından 21 Ağustos'ta (dün) imzalanan Hissedarlık Sözleşmesi'nin ardından, taraflar Sermaye Piyasası Kurulu'na başvurusunu yaptı.


 ​​ICD ve Aktif Bank ortaklığını değerlendiren ICD CEO'su Khaled Al-Aboodi, PYŞ'nin Türkiye'deki sermaye piyasaları sektörünün gelişmesi ve çeşitliliğin artması noktasında yeni bir soluk getireceğini söyledi. Türkiye'de faize duyarlı kesimin birikimlerinin yanı sıra Orta Doğu menşeli önemli yatırım fonlarından temin edilecek kaynağın reel ekonomiye kazandırılması için köprü rolü üstleneceğini de aktaran Al-Aboodi, PYŞ'nin başlıca faaliyet alanının farklı fonların kurulması, alanında profesyonel ve deneyimli bir ekip tarafından yönetilmesi ve yatırımcı kitlesine sunulması olacağını belirtti. Al-Aboodi ayrıca, PYŞ bünyesinde kurulacak fonlar arasında ilk etapta bir girişim sermayesi yatırım fonu olmasını öngördüklerini; daha sonraki dönemlerde ise gayrimenkul yatırım fonu, yatırım fonu bazında sukuk fonu, katılım endeksi yatırım fonu, emeklilik fonu gibi ürün setleri olacağını ve bu fonların her birinin ayrı ayrı büyüklük hedefleri olacağını açıkladı.


 Konu hakkında açıklama yapan Aktif Bank Genel Müdürü Serdar Sümer ise girişim sermayesi yatırım fonunun faaliyetlerine ilk aşamada 20 milyon dolarlık bir çekirdek sermaye ile başlamasını hedeflediklerini söyledi. ICD'nin bu yatırımda yer almasının fonlara önemli bir prestij katmasının yanı sıra İslami finans prensiplerine tam uyum konusunda faize duyarlı kesim için de tam bir güvence sunduğunu söyleyen Süren, bu fon ile birlikte girişim sermayesi yatırım fonu işlemlerinde Körfez bölgesinin yanı sıra Malezya'dan da fonların Türkiye'ye getirilmesini hedeflediklerini açıkladı.