“Geleneksel bankacılık tarih oluyor. Yeni jenerasyon yapılar geliyor.”


Aktif Bank, Türk bankacılık sektöründeki hızlı yükselişini, Türkiye’de ve dünyada kazandığı önemli başarıları ve öncülük ettiği yenilikleri anlattığı bir basın toplantısı düzenledi.



Toplantıda dünya ekonomisinde yaşanan dönüşüme ve bu dönüşümü tetikleyen dinamiklere dikkat çeken Aktif Bank Genel Müdürü Dr. Önder Halisdemir, bankacılık sektörünün de yeni bir kırılma noktasının arifesinde bulunduğunu söyleyerek, “Genel müdürlüklerin fabrika, şubelerinde fabrika satış mağazaları olduğu demode iş biçimi yıkılıyor. Artık şube sayısının fazlalığı gücün değil problemin büyüklüğünün göstergesi. Şube dışı kanallar müşteriler için şubelerden öncelikli hale geldi. Artık sektörde başarı, müşteriyi hizmete çağırmaktan değil hizmeti müşteriye götürmekten geçiyor.” dedi.


“Yeni jenerasyon bankacılığın mucidi” olan Aktif Bank, bankacılık sektöründe emin adımlarla yükselmeye devam ediyor. 2007 yılından bu yana 45 kat büyüyerek “Türkiye’nin en hızlı büyüyen bankası” olma unvanını elde eden Aktif Bank, yenilikçi iş anlayışlarını anlattığı bir basın toplantısı düzenledi.


“Kentleşen nüfus geleneklere göre değil trendlere göre yaşıyor.”


Toplantıda konuşma yapan Aktif Bank Genel Müdürü Dr. Önder Halisdemir “Dünya’da teknoloji, iletişim, şehirlere göç ana akımdır. Bu ana akım diğer unsurları dönüştürüyor. Kentleşen nüfus referansını geçmişten, geleneklerden değil mevcut trendlerden alıyor.  Trend yaratmak, yönlendirmek küresel ciroyu belirliyor. Büyük şehirler birbirini dönüştürüyor. İstanbul, Newyork, Tokyo, Londra, Berlin gibi şehirler de bulundukları ülkeleri dönüştürüyorlar. Artık ülke nüfuslarının büyük çoğunluğu kentlerde yaşıyor. Kent tipi tüketim kalıpları belirleyici” dedi.


Konuşmasında kentleşme ve bilgi teknolojilerindeki gelişmelerin hizmet sunuş biçimlerine getirdiği yeni anlayışa da vurgu yapan Dr. Önder Halisdemir, Aktif Bank’ı yapılandırırken dünyadaki bu değişimi tespit edip buna cevap verdiklerine dikkat çekti.


“Hizmetlerimizi, modası geçmekte olan şubelerde değil şube dışı dağıtım kanallarında konumlandırdık”


Toplantıda konuşma yapan Aktif Bank Genel Müdürü Dr. Önder Halisdemir, sektörün geldiği noktada, şube sayısının fazlalığının ekonomik büyüklüğü değil, sorunun büyüklüğünü gösterdiğini söyleyerek, sözlerine şöyle devam etti: “Biz de Aktif Bank olarak, şubesiz bankacılığı, kurmaya çalıştığımız yapının temeli olarak gördük. Hizmetlerimizi ‘modası geçmekte olan şubelerde’ değil,mekan bağımsız müşterinin ihtiyaç duyduğu anda ve yerde ulaşabileceği şekilde konumlandırdık.”


​“Aktif Bank, Türk bankacılık sektöründeki tabuları yıktı”


Hızla değişen teknolojinin bir sonucu olarak, alternatif dağıtım kanallarının banka müşterileri için şubelerden öncelikli hale geldiğini bildiren Halisdemir şunları söyledi: “Biz bankacılar için de durum değişti. Artık sektörde rekabet, müşteriyi hizmete çağırmaktan değil, hizmeti müşteriye götürmekten geçiyor. Geleneksel bankacılık ölüyor.Ülke ekonomilerinin ve düzenleyicilerin buna hazırlanması gerekiyor. Biz, Aktif Bank olarak tüketici davranışlarındaki değişimleri, teknolojideki yeniliklerin ürün ve hizmetlerde yarattığı dönüşümü fark ettik. Bankacılıkta yapılmayanı yapmaya odaklandık. Yenilikçi yaklaşımımız ve müteşebbis iş tutuşumuzla Türk bankacılık sektöründe odaklandığımız alanlar olan dağıtım kanalları, fonlama ve ödeme sistemlerinde tabuları yıktık.”


Aktif Bank’ın, bankacılık faaliyetlerini, "Doğrudan Bankacılık", "Şehir Bankacılığı" ve "Bölgesel Bankacılık" olmak üzere 3 sacayağı üzerine inşa ettiğini söyleyen Dr. Önder Halisdemir, bu yaklaşımlarını şöyle açıkladı: “Aktif Bank olarak internet, iletişim merkezi, mobil kanallardan oluşan kanalları sanal ağları yaygın reel fiziksel ağlar ile entegre ettik.   Sanal dünya ile reel dünyayı entegre ederek müşteriyi bankaya getirmek yerine bankayı müşteriye götürdük. Türkiye'nin ilk ‘Direkt Bankası’nı oluşturma konusunda vizyonumuzu ve yeteneklerimizi ortaya koyduk. Her yıl yüzbinlerce kredi ve para transferini,  milyonlarca kart işlemine aracılığı, milyarlarca fonlamayı şube kullanmadan gerçekleştiriyoruz.”


Dr. Halisdemir Türkiye’de ilk kez kurulan bir model olan “Şehir Bankacılığı” modeli ile de ekonominin kılcal damarlarına girdiklerini belirtti.


Aktif Bank'ın yakın coğrafyalarda yeni lisans, iştirak veya ortaklıklar aracılığıyla finans hizmetlerinin verilmesine dayanan “Bölgesel Bankacılık” yaklaşımının, Türk Bankacılığının yüksek know-how seviyesi, hedeflenen pazarlarla Türkiye'nin gelişen ekonomik ilişkileri ve iş hacimlerinden oluştuğunu ifade eden Dr. Halisdemir; Bölgesel Bankacılık ile içinde bulunduğumuz yakın coğrafya içerisinde organik olarak yayılmanın yanı sıra ülkemize yeni yatırımlar çekme yönünde adımlar atıyoruz.” dedi.


Aktif Bank, bir Türk Bankası olarak, dünyanın en yenilikçi bankası seçildi


Günümüzde bankacılık alanındaki gelişmelerin ivme kaybettiğini ve konvansiyonel bankalarda yapılanın daha çok mevcut işlere teknoloji adaptasyonu olduğunu belirten Halisdemir, “Bankacılık teknoloji anlamında bir çok sektörün önüne geçerek, gelişen bilişim dünyasına çok kısa sürede entegre oldu. Ancak, sektör yeni kulvar açacak ürün ve hizmetler geliştiremiyor. Yeni ürün ve hizmetlerle yeni gelir kalemleri elde etmek yerine mevcutların ücretinin arttırılmasına odaklanıyor.” dedi.


Aktif Bank’ın bankacılık sektörüne kattıkları yenilikler konusunda da bilgi veren Dr. Önder Halisdemir, Aktif Bank’ın fonlama yapısını sürekli genişletmekte olduğunu ve Türkiye'de yeni piyasaların oluşmasına katkı sağladıklarını söyledi. “Mucidi olduğumuz ve ilk olarak 2009 yılında 35 milyon TL tutarında çıkardığımız ‘commercial paper’ özellikli banka bonosu ile bugüne kadar 5.3 milyar TL tutarında ihraç yaptık. Diğer bankaların da biz izlemesi ile artık Türkiye’de bankaların bono ve tahvil çıkarması sıradan bir konu oldu. 2011 yılında ilk ihracını gerçekleştirdiğimiz Türkiye'nin ilk Varlığa Dayalı Menkul Kıymeti (VDMK) ile de 1 yıl içerisinde toplam 859 milyon TL’lik ihraç tutarına ulaşarak Türkiye'de ilk defa bir kurum olarak varlıklarımızı bilançomuzdan çıkartarak menkul kıymetleştirdik” diyen Dr. Halisdemir, 2012 yılında da İMKB’de 20 milyon TL tutarında ilk “İslami Borçlanma Aracı İhracı”nı gerçekleştirdiklerini ifade etti.


Dr. Önder Halisdemir, Aktif Bank’ın yenilikçi ürün ve hizmetleri dolayısıyla yurtdışından önemli ödüllerle de döndüklerini belirterek, 2011 yılında konusunda dünyanın en prestijli yarışmalarından olan “Financial World Innovation’ da finale kaldıkları dünyanın en büyük bankalarından 4 tanesini geride bırakarak “Dünya’nın En Yenilikçi” bankası seçildilerini, ilgili yarışmanın 2012 elemelerinde ise 3 farklı kategoride yine çok güçlü adaylarla finale kalmalarına karşın bu yılda başarılı neticeler beklediklerini ifade etti.  Dahil oldukları farklı yarışmalarda 2012 yılında 19’u uluslararası olmak üzere 21 ödül aldıklarını söyleyen Dr. Halisdemir, “Son olarak, finans dünyasının en prestijli yayınlarından Global Banking and Finance Review tarafından ‘En İnovatif Yatırım Bankası’ ve ‘En İyi Yapılandırılmış Finansman Bankası’ ödülleri ile bu alandaki başarılarımızı da uluslararası alanda bir kez daha kanıtladık” dedi.


Biz yaratıcı değiliz Kaşifiz yeni keşifler geliyor


Dr. Önder Halisdemir önümüzdeki aylarda ortara koyacakları yeni platformlara ilişkin olarakta “Yaratıcılık Allah’a mahsus. Allah kedi yaratmış, modası geçmiyor. İnsanoğlu ne yapsa enson teknoloji ile ne geliştirse hızla demode oluyor. Yaratıcılık deyip yanlış yerden tutup yenilik yapmayı zorlaştırmamak lazım. İnsanoğlu gelişimine  paralel tekamül evresinde keşfediyor ve esinleniyor. Böyle bakarsak yenilikler daha kolay ortaya çıkar. Neticede hiç kimse imkansız işler yapmıyor. Çağın imkanlarına göre gelişim sağlanıyor. Biz de önümüzdeki aylarda, küçük işletmeler, ödeme sistemleri, sigortacılık alanında kendi iş tutuşumuzla yeni platformlar ortaya koyacağız. Bu yenilikler neticede ülke ekonomisinde verimliliğe ve müşteri memnuniyetine yansıyacaktır. dedi.

‘Diğerleri ne olduğunu görürler ve niye diye sorarlar. Ben ne olmadığını görürüm ve niye olmasın diye sorarım’


Picasso​