Çalıkbank E-Kent'i satın aldı!

Çalıkbank iştiraki olan ve ödeme sistemleri alanında faaliyet gösteren Çalık Yönetim Sistemleri A.Ş. ile elektronik ücret toplama terminalleri ve elektronik sayaç tasarımı ve üretimi yapan EAS (Elektronik Akıllı Sistemler) A.Ş. arasında imzalandı.

Bir Çalıkbank iştiraki olan ve ödeme sistemleri alanında faaliyet gösteren Çalık Yönetim Sistemleri A.Ş. ile elektronik ücret toplama terminalleri ve elektronik sayaç tasarımı ve üretimi yapan EAS (Elektronik Akıllı Sistemler) A.Ş. arasında, E-Kent’in hisselerini satın almak üzere hisse satış devri protokolü imzalandı.

EAS A.Ş. tarafından kurulan ve 2002 yılında -ilk olarak- Bursa şehrinin toplu taşıma elektronik ücret toplama sisteminin kurulumu ve işletilmesi hakkını kazanan E-Kent, Bursa’da ve diğer illerde, günümüze kadar birçok açıdan (teknik, sosyal, idari,...) gelişip genişleyen elektronik ücret toplama sistemlerini başarı ile kurmuş ve yürütmektedir.

E-Kent’in sunduğu sistemler ile, şehirlerin toplu taşımasında ücret toplama operasyonu, çağın gerektirdiği modernizasyona kavuşmakta, teknolojinin geldiği en yüksek standarda ulaşmakta ve mali açıdan denetlenebilir bir yapıya kavuşmaktadır. Sistemin bileşenleri arasında manyetik biletler, akıllı kartlar, toplu taşıma araçlarındaki tahsilatı yapan validatörler, raylı sistemlerin istasyonlarına giriş/çıkışlarda kullanılan turnikeler, bilet doldurma makineleri, satış noktası terminalleri ve sistemin işlerliliğini kontrol amaçlı kullanılan el terminalleri yer alıyor.

E-Kent, toplu taşımada işletmekte olduğu elektronik ücret toplama sisteminde, günlük hak edişlerinin kolayca hesaplanıp, taraflara hatasız bir şekilde dağıtılmasını sağlıyor. Banka, işletme ve hizmet sağlayıcı arasında gerçekleşen işlemlerin, elektronik ortamda takip edilebildiği bu sistemde toplu taşıma faaliyeti sonucu oluşan nakit akışı ve gelirler ortak mutabakat altında sahiplerine ulaştırılıyor. E-kent’in yürütmekte olduğu toplu taşımada elektronik ücret toplama operasyonlarının, yıllık cirosu 190 milyon TL’yi buluyor. Şu ana kadar kurulmuş ve işletilen sistemlerde, 1 milyon’dan fazla akıllı kart aktif kullanımda bulunuyor.

E-Kent, kurup işlettiği ve destek verdiği elektronik ücret toplama operasyonlarında, stratejik iş ortağı olarak EAS ile iş ortaklığına devam ediyor. Buna göre, E-kent ve EAS; Bursa dışında, Adana, Kayseri, Eskişehir, Balıkesir, Tokat, K.Ereğli, Amasya şehirlerinde de toplu taşımada eletronik ücret toplama çözümleri sunuyor.

E-Kent’in satın alınması ile Çalıkbank:

• Türkiye’nin en çok ön ödemeli kart sahibi bankalarından biri haline geldi,
  • Orta ölçekli bankalarla yaklaşık sayıda müşteri database’ine ulaştı,
  • Ödeme sistemlerinin geliştiği yön olan ve Mastercard ve Visa’nın yoğun olarak desteklediği küçük miktarlı alışverişlerde temassız kart kullanımı vizyonunun piyasadaki en önemli oyuncularından biri oldu,
  • Özel uzmanlık gerektiren ulaşım işletmenliği konusunda Türkiye’deki tüm finans kurumlarına destek verebilecek altyapıya sahip oldu,
  • Türkiye ve hedeflenen çevre coğrafyalarda benzeri işler için harekete geçildi.

E-Kent’in hisselerinin satın alımı için hisse devri protokolü imzalayan Çalıkbank Genel Müdürü, bu satın alma hakkında görüşlerini şöyle bildirdi: “Çalık Yönetim Sistemleri A.Ş. olarak, her türlü ödeme ve abone yönetim sistemleri konusunda yenilikçi, güvenilir ve ilişkide bulunduğu çevreyi mutlu eden çözümler geliştirmeyi hedefliyoruz. E-Kent’in bünyemize katılmasıyla ulaşım sistemleri, bankacılık hizmetleri, gaz dağıtım, telekom gibi alanlarda faaliyet gösteren şirketlerimiz benzeri görülmemiş bir sinerji yakalamıştır. Bu yeni oluşumun hepimiz için hayırlı olmasını diliyorum.”​

​​​​