Aktif Bank ve ITFC’den Ticaret Finansmanında Yeni Bir Ürün


Aktif Bank ve Uluslararası İslami Ticaret Finansman Kuruluşu (ITFC) ile imzalanan anlaşma ile Yapılandırılmış Ticaret (Emtia) Finansmanı Modeli Türkiye’de ilk kez Aktif Bank aracılığıyla başlıyor.


​“Yeni Jenerasyon Bankacılık” adını verdiği yenilikçi ve teknoloji odaklı  benzersiz iş modeli sayesinde  perakende  ve kurumsal bankacılık alanlarında çok başarılı neticeler elde eden ve sektöre birçok yeni ürün kazandıran Türkiye’nin ilk ve tek doğrudan bankası Aktif Bank ve İslam Kalkınma Bankası iştiraki olan Uluslararası İslami Ticaret Finansmanı Kuruluşu (ITFC) işbirliğiyle geliştirilen ve Türkiye için bir ilk niteliğinde olan Yapılandırılmış Ticaret Finansman ürününe ilişkin anlaşma Türkiye’nin önde gelen gıda şirketlerinden biriyle imzalandı. İlgili ürüne ilişkin anlaşma tutarının 40 milyon USD olduğu belirtildi. 


Aktif Bank ve ITFC işbirliğinin, İslam İşbirliği Örgütü üyesi ülkeler arası ticareti geliştirme vizyonuyla yeni finansman modellerini Türkiye’ye sunduğunun altının çizildiği imza töreninde konuşan Aktif Bank Genel Müdürü Dr. Önder Halisdemir ‘ITFC’nin birçok ülkede başarıyla uyguladığı Yapılandırılmış Ticaret (Emtia) Finansmanı  Modeli’nin Türkiye’de ilk kez Aktif Bank aracılığıyla başlayacağını belirtti. Dr. Halisdemir ‘Yeni Emtia Finansman modelimizle ithalatçılar, özellikle gıda, petrokimya, demir/çelik ve gübre sektörlerinde ihtiyaç duydukları emtia finansmanını stok yüküne katlanmaksızın bilanço dışı gerçekleştirebilecekler. Bu sistemde ITFC ithalatçılar adına emtiayı ithal edecek, ithalatçının deposunda saklayacak ve üretim için kullanılacağı anda ithalatçıya satışını gerçekleştirecektir. Böylelikle firmalara bilanço dışı, nakit akışlarını destekleyen iyi bir alternatif finansman modeli sunacağız ’ dedi.


İmza töreninde konuşan ITFC CEO’su Dr. Waleed Al-Wohaib de, dünyada başarıyla uyguladıkları ITFC ticaret finansman hizmetlerinden, Yapılandırılmış Ticaret Finansman modelini Türkiye’de Aktif Bank aracılığıyla başlatmaktan mutluluk duyduklarını belirtti. İslam İşbirliği Örgütü ülkeler arası ticareti geliştirmek için ticaret finansmanının önemli olduğunu vurgulayan Dr. Al-Wohaib ‘Türkiye’deki diğer sektörlerde de yeni ticaret finansmanı modellerimizin yaygınlaşmasını ümit ediyoruz’dedi.