İstanbul Uluslararası Finans Merkezi projesi için geliştirilen ve Türkiye’de ilk defa proje finansmanı amaçlı ihracı gerçekleştirilen Kira Sertifikası yatırımcılar tarafından büyük ilgi gördü.
1 yıl vadeli 100 milyon lira nominal tutarlı ihraç, ihraç gününde gelen 300 milyon TL’nin üzerinde talep ile sonuçlandı.
Yeni jenerasyon bankacılığın mucidi Aktif Bank’ın, İstanbul Uluslararası Finans Merkezi projesine yönelik özel olarak geliştirdiği Kira Sertifikası ihracı gerçekleşti. 100 milyon lira tutarındaki, Türkiye’nin ilk proje finansmanı amaçlı Kira Sertifikası ihracı, yatırımcılardan büyük ilgi görerek, ihracın 3 katının üzerinde talep gelmesiyle ihracın ilk gününde sonuçlandı.
Aktif Bank Türk finans piyasalarının derinleşmesinde etkin rol oynuyor ve sektöre öncülük ediyor
Aktif Bank Genel Müdürü Dr. Önder Halisdemir, Kira Sertifikası ihracı ile ilgili olarak yaptığı değerlendirmede, “Aktif Bank ülkemizin özel sermayeli en büyük yatırım bankası. Mucidi olduğumuz yeni jenerasyon bankacılık anlayışının bir yansıması olarak, Türk finans piyasalarının derinleşmesinde de etkin rol oynuyor ve sektöre öncülük ediyoruz. Bugüne kadar banka bonosundan, varlığa dayalı menkul kıymetlere, katılım sertifikalarına kadar birçok yeniliğe imza attık. Menkul kıymetleştirme konusunda özel bir birikimimiz var ve bu alanda uzman bir kuruluşuz. Türkiye için büyük önem arz eden İstanbul Uluslararası Finans Merkezi projesinin gelişmesi kapsamında da bu projeye özel yatırım araçları geliştirdik. İstiyoruz ki İstanbul Uluslararası Finans Merkezi’ne yatırım, adına yaraşır çeşitlilikte yeni jenerasyon ürünler ile olsun. Proje finansmanı amaçlı Mudaraba Sukuk ihracı bu yöndeki çalışmalarımızın ilk adımıdır, Türk finans piyasaları için önemli bir gelişme, gayrimenkul projeleri içinde önemli bir finansman alternatifi oluştu. Ülkemize hayırlı olsun. Bu projedeki ortağımız Ağaoğlu ile beraber bir ilki gerçekleştirdik ve tekerlek izi yarattık” dedi.
Uluslararası Yatırımcılar İstanbul Uluslararası Finans Merkezi’nde yer alma yarışındalar
Sukuk ihracı ile ilgili değerlendirmelerde bulunan Ağaoğlu Şirketler Grubu CEO’su Hasan Rahvalı; “yeni finansal enstrümanların ülkemiz piyasalarına kazandırılıyor olması ekonomimizin büyümesinde çok önemli rol oynayacaktır. Özellikle körfez bölgesine hitap edebilecek sukuk ve gayrimenkul kira sertifikası gibi varlığa dayalı bu yeni enstrümanlar körfez bölgesinde birikmiş hatta demirlemiş sermayeyi Türkiye’ye yöneltmek adına teşvik edicidir. Bu anlamda Aktifbank ile birlikte İstanbul Uluslararası Finans Merkezi’ne yaptığımız sukuk ihracı uluslararası yatırımcıyı Türkiye’ye çekme adına önemli bir adımdır.” dedi.
İstanbul Uluslararası Finans Merkezi’nin İstanbul’un dünya başkenti olmasına ve uluslararası finans piyasalarının yeni merkezi olmasına ön ayak olacağının altını çizen Rahvalı; “Proje daha inşaat aşamasındayken dünyanın farklı bölgelerinden yoğun ilgi görüyor. Mart ayında ABD’li yatırım bankalarından oluşan bir heyet projeyi yerinde görmek için ziyarette bulundu. Londra Finans Merkezi Başkanı Lord Mayor ve beraberindeki heyet aynı dönemde projeyi inceledi ve burada yer alıp birikimlerini bizlerle paylaşmak istediklerini belirtti. Devamında Londra Sanayi ve Ticaret Odası’ndan da ziyaret oldu. Cannes’da katılığımız gayrimenkul fuarı MİPİM’de İslam Kalkınma Bankası CEO’su Khaled Mohammed Al-Abood projede yer almak istediklerini belirtti. Projeye yoğun bir ilgi var, katıldığımız tüm uluslararası fuarlar ve kongrelerde görüyoruz ki, uluslararası yatırımcılar İstanbul Uluslararası Finans Merkezi’nde yer alma yarışındalar. Bu nedenle, gerçekleşen sukuk ihracı ile projenin yatırım fırsatlarını kurumsal ve bireysel yatırımcılarla paylaşmayı arzuluyoruz.” dedi.
Aktif Bank Türkiye’nin projesi İstanbul Uluslararası Finans Merkezi’ne yatırım yapılmasını sağlıyor
Mudaraba Sukuk ihracı, özel amaçlı bir şirket olarak kurulan ihraççı Aktif Bank Sukuk Varlık Kiralama A.Ş. ile kaynak kuruluş (Mudarib) İFM İnşaat Taahhüt A.Ş. arasında bir tarafın finansman imkanları diğer tarafın ise inşaat/gayrimenkul proje geliştirme bilgisi ile katıldığı bir kar ortaklığı anlaşması çerçevesinde gerçekleşiyor. Bu anlaşma çerçevesinde ihraçcı kuruluş, kaynak kuruluşa inşaatın yapılması amacıyla sermaye piyasalarından elde edilen kaynağı aktarıyor ve vade süresi olan 1 yılın sonunda ön satışlardan elde edilen kar ve anaparanın ihraççı üzerinden yatırımcılara ödenmesiyle Kira Sertifikası itfa edilmiş oluyor. Aktif Bank’ın İstanbul Uluslararası Finans Merkezi projesi için geliştirdiği Kira Sertifikası’nın Uzun Vadeli Ulusal Notu JCR Eurasia Rating tarafından “çok yüksek” düzeyde yatırım yapılabilir seviyeyi ifade eden “AA- ( Trk ) olarak belirlendi.